Beleef Brasadag
Brasadag
De nieuwe naam, hetzelfde grote feest! Dit jaar vieren we de onafhankelijkheid van Suriname op een inclusieve manier met Brasadag. Een dag waarop saamhorigheid, Caribische warmte, lekker eten, muziek en plezier centraal staan. Kom alleen of met je ouders, partner, opa, oma, buurman etc! Iedereen is welkom.

Beleef Brasadag
Waarom Brasadag?
“Brasa” betekent omhelzing in zowel Sranantongo als Papiamento, en dat is precies wat we willen uitstralen: een feest voor iedereen, waar we samenkomen en onze cultuur delen. Sinds 1976 wordt de onafhankelijkheid van Suriname in Nederland gevierd, en met Brasadag brengen we deze viering naar een nieuw niveau. In de jaren 80 was het evenement in Utrecht al een groot succes, en dit jaar belooft het nóg groter en beter te worden. Het is een dag om je te omarmen met vrienden en familie, en samen te genieten van muziek, cultuur, lekker eten en meer.

Next Edition: November 2025
Beleef Brasadag. Een evenement dat je omhelst en samenbrengt – een dag voor Surinamers, Antillianen en iedereen die de cultuur en traditie wil vieren..
Brasadag Extra Punten
Bij Brasadag zoeken we naar vrijwilligers, artiesten en standhouders. Wil jij meewerken aan het succes van dit geweldige evenement? Deel dit met je netwerk of meld je aan!

Wij zoeken vrijwilligers:
Wil je helpen Brasadag tot een groot succes te maken? Stuur een e-mail naar [email protected] en laat ons weten hoe jij kunt bijdragen.
Wij zoeken leuke standhouders:
Verkoop je Surinaams of Antilliaans eten, producten of iets anders wat relevant is voor onze bezoekers? Meld je aan als standhouder via [email protected] en maak deel uit van Brasadag!
What's Brasa
BRASA
Brasa is een term die diepe betekenis heeft in verschillende culturen, met name in Suriname en de Nederlandse Antillen. In het Sranan Tongo, de lingua franca van Suriname, betekent ‘brasa’ letterlijk ‘omhelzen’ of ‘omarmen’. In het Papiamento, de taal van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao), heeft het dezelfde betekenis. De term ‘brasa’ gaat echter verder dan alleen de fysieke handeling van omhelzen. Het symboliseert warmte, verbondenheid, en broederschap tussen mensen. Het concept van ‘brasa’ weerspiegelt de gastvrijheid en het gemeenschapsgevoel dat zo kenmerkend is voor de Surinaamse en Antilliaanse culturen. In de context van evenementen zoals ‘Brasadag’, wordt de term gebruikt om een sfeer van inclusiviteit en saamhorigheid te creëren. Het nodigt mensen uit om elkaar te omarmen, zowel letterlijk als figuurlijk, en culturele verschillen te overbruggen. ‘Brasa’ belichaamt dus de idee van eenheid in diversiteit, een concept dat steeds belangrijker wordt in onze multiculturele samenleving.